HTML

nyelvtanulás kisgyermekkorban

Elméleti hátország és gyakorlati példatár azoknak a szülőknek, akik szeretnék, ha gyermekük egynél több nyelvben is otthon érezné magát.

Friss topikok

Elérhetőség

anettskindergarten@gmail.com

Címkefelhő

Mire jó a kétnyelvűség (1) ?

2009.10.21. 11:23 kindergarten

Ez a kérdés szinte feleslegesnek tűnik kicsiny hazánkban, ahol egy olyan nép tagjaként éldegélünk, melynek nemzeti nyelve nemhogy nem tartozik a világnyelvek közé, de mégcsak nem is igen rokon egyikkel sem. Idegen nyelvek elsajátítása nélkül nagyjából lehetetlen labdába rúgnunk, ha szűknek érezzük az országhatárokat, vagy ha egyszerűen szeretnénk hozzájutni olyan információkhoz, amelyek - eléggé el nem ítélhető módon - nem magyarul jelennek meg a Föld valamely pontján.
 
Elsősorban azért tehát a kétnyelvűség számunkra, mert így megérthetünk olyanokat is, akik nem a szomszéd házban vagy még annál is közelebb laknak.
 
Mégis vizsgáljuk meg a kérdést alaposabban, hátha valaki nagyon hozzászokott már a 2in1 termékekhez, és nem elégszik meg a nyelvtudással, kapcsolt ajándékot is szeretne hozzá kapni.
 
Örömmel jelenthetem, kapcsolt ajándék is van a csomagban! :)
 
Csiszár Rita kétnyelvű középiskolásokat kérdezett arról, mit gondolnak arról, milyen előnyökkel járt számukra az, hogy a magyaron kívül egy másik nyelvben is otthon érzik magukat. Kiderült, hogy a fiatalok igen gyakorlatiasan gondolkoznak: arra számítanak, hogy könnyebben alakítanak ki hasznos kapcsolatrendszereket és jobbak lesznek a karrierlehetőségeik, mint egy nyelven beszélő társaiknak. Fontosnak tartják azt is, hogy „két országban is otthon érezheti magát az ember”, illetve „több kultúrához tartozik az ember, többet ismer, nagyobb a látóköre”.
 
Mindez olyan haszon, amelyre a felnőtt életben számíthatunk. De elég ez nekünk? Nem, ugye?! Azt szeretnénk, ha szemünk fénye már egészen apró korában fejlesztő és okosító hatásoknak lenne kitéve! :)
 
Els Oksaar nyelvész professzor előadásában három dologra hívja fel a figyelmet azzal kapcsolatban, miért is jó az, ha egy gyerek több nyelven nő fel:
 
  1. Elősegíti az analitikus (elemző) gondolkodást, ezáltal pozitív hatással van az intellektusra.
  2. Ráirányítja a figyelmet a világban rejtőző apró részletekre és különbségekre.
  3. Megkönnyíti a további idegen nyelvek elsajátítását.
 
Ez már valami, nem igaz?! Szerintem a fenti három pont egy külön cikkecskét is megér a részemről, úgyhogy részletesebben legközelebb...
 
 
 
Felhasznált irodalom:
 
  • Csiszár Rita: A kétnyelvűség szociolingvisztikai dimenziói a bajorországi Európai Magyar Gimnáziumban (Kastl), Kissebségkutatás, 2004. 1. szám)
  • Oksaar, Els: Mehrsprachigkeit bei Kindern – eine Chance, kein Hindernis. www.nd-sh.de, letöltve: 2005.04.07.

     

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek fejlesztő kétnyelvű kétnyelvűség

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulaskisgyermekkorban.blog.hu/api/trackback/id/tr831465090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása