HTML

nyelvtanulás kisgyermekkorban

Elméleti hátország és gyakorlati példatár azoknak a szülőknek, akik szeretnék, ha gyermekük egynél több nyelvben is otthon érezné magát.

Friss topikok

Elérhetőség

anettskindergarten@gmail.com

Címkefelhő

Kik azok a siettetett gyermekek?

2009.11.17. 10:39 kindergarten

Az előrelátó szülő tudja, hogy a korai nyelvtanulással megnöveli az esélyét annak, hogy gyermeke majdan két nyelvvizsgával hagyhassa el a középiskolát. A lelkiismeretes szülő azonban nem hagyja figyelmen kívül a komoly rádióműsorokban és a gyermekneveléssel foglalkozó újságokban véleményt nyilvánító szakértők véleményét sem, mely igen gyakran az, hogy nem szabad túl korán túlterhelni a gyerekeket, fölösleges, sőt káros is lehet a sok különóra. Közben már az első héten azt tapasztalja az óvodában, hogy megtelt az összes meghirdetett foglalkozás feliratkozási lapja, az összes ovis társ járni fog sportra, táncra, ovis németre vagy angolra...

 
A szülőben pedig kavarognak a kérdések: mi a fölösleges? Mi a sok? Mi a káros?
 
Vajda Zsuzsanna pszichológus „Siettetett gyermekek” című tanulmányában ír arról a jelenségről, amely tizenegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, ma viszont szinte kötelező: az óvodáskor előtti fejlesztő foglalkozásokról. Melyik mai baba-mama páros nem próbált ki legalább egyet a hatalmas kínálatból: bébiúszás, mondókázás, éneklés, torna és táncfoglalkozás kicsiknek, babaangol, babanémet, babajóga, babaszínház...és még sorolhatnánk?
 
Vajda Zsuzsanna szerint leginkább a négy fal között unatkozó anyukáknak jelentenek megváltást ezek a foglalkozások, amelyekről a legjobb, mi elmondható, hogy „nem zavarja különösképpen a gyerekeket, bár 4-5 év alatt nem is igen érdekli őket.” A legnagyobb gondnak a pszichológus azt tartja, hogy a kicsik folyton foglalkoztatva vannak, és kevés idő marad a szabad tevékenységre.
Konkrétan kritizálja az Okosbaba portált, amely tanácsadásában részletezi, mikor, mennyit és hogyan beszéljenek a szülők a gyerekükhöz, ha azt szeretnék, hogy megtanuljon egy második nyelvet. Vajda véleménye az, hogy ez az útmutatás feladat-teljesítéssé alakítja a szülői viselkedést, ami nyilvánvalóan nem természetes állapot anya és gyermeke között.
 
De nem ő az egyetlen, aki rossz véleménnyel van az óvodáskorú vagy fiatalabb gyerekek „taníttatásáról”. Schüttler Tamás pedagógusokkal beszélgetve fogalmazza meg, hogy sokan elleneznek mindenféle tanulást a számlálástól a mesefoglalkozáson át a nyelvtanulásig. E felfogás hívei szerint a gyerek ráér majd az iskolában tanulni, addig „legyen gyerek”, és ne csináljon semmi mást, csak játsszon.
 
„A gyerek legyen gyerek és játsszon” – azt hiszem, ezzel minden szülő egyetért. Ugyanakkor szeretnénk, ha magzatunk minél jobb esélyekkel indulna az életben, ezért szeretnénk felvértezni mindenféle tudással és képességgel. Hogyan egyensúlyozhatunk azon a szűk mesgyén, ami a két véglet között húzódik? Mi számít „tanulásnak” és „tanításnak”, és mi az, amiről elmondhatjuk, hogy „csak úgy ráragadt a gyerekre”? És melyek azok az elvárások, amik túlzók, és melyek azok, amelyeket teljesítenünk kell? Vajda Zsuzsanna szerint „az életkori sajátosságokat figyelembe vevő szabadidő-tevékenységek önmagukban kedvezőek lehetnek, ha az arányuk nem lép túl egy bizonyos határt.”
 
Mik ezek az életkori sajátosságok? És hol a határ? Erről majd legközelebb...
 
 
Felhasznált irodalom:
  • Schüttler Tamás beszélgetése Haluska Gabriella, Bazsó Zoltánné, Kovács Judit részvételével: A nyelvtanulás más is lehet, mint idegen szöveg szavainak preparálása, in: Új Pedagógiai Szemle 2004.04.05., www.oki.hu, letoltve: 2009.03.31.
  •  Vajda Zsuzsanna: Sietetett gyermekek, http://mapszie.hu
Ha szeretnél emailben értesülni arról, amikor új cikk kerül fel az oldalra, íratkozz fel hírlevélre a Nyelvtanulás Kisgyermekkorban címszó alatt!

 

Szólj hozzá!

Címkék: német gyerekek angol fejlesztő káros óvodás foglalkozás túlterhelés ovis okosbaba különóra babaangol babanémet sietetett

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulaskisgyermekkorban.blog.hu/api/trackback/id/tr321531319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása