HTML

nyelvtanulás kisgyermekkorban

Elméleti hátország és gyakorlati példatár azoknak a szülőknek, akik szeretnék, ha gyermekük egynél több nyelvben is otthon érezné magát.

Friss topikok

Elérhetőség

anettskindergarten@gmail.com

Címkefelhő

Csakis az angol?!

2009.12.29. 16:49 kindergarten

 

 

 

 

 

 

 

 

Angolul muszáj tudni, mindenkinek. Ez tény, se hozzátenni nem kell semmit, se magyarázni.

De biztos-e, hogy angolul kell először megtanulni? Biztosan csakis az angol lehet az első idegen nyelv?
 
Mert ugye CSAK ANGOLUL tudni nem elég. Már ma több egyetemen két nyelvvizsga a követelménye a diploma kiadásának ugyebár...
 
 
Habsburg Ottónak teszi fel Lomb Kató azt a kérdést „Bábeli harmónia” című könyvében, hogy milyen módszerrel tanulta meg azt a rengeteg nyelvet, amit beszél?
 
Habsburg Ottó a következőt válaszolja:
„Nem órarend szerint, hanem mindig beszélgetés közben. A németet, franciát, magyart még gyermek-, a spanyolt és a portugált serdülő koromban. Az angolt, szerencsére, sokkal későbben, amikor a 2. világháború idején Amerikába kerültem. Hogy miért szerencsémre? Mert szerintem az angolt nem szabad első nyelvként tanulni. A nyelv kezdeti könnyűsége elkényezteti az embert. És minthogy mindannyian lusták vagyunk, más nyelveknél azután nem szívesen veszük tudomásul, hogy bizony alaposan meg kell dolgoznunk értük. Én nagyon örülök, hogy három kimondottan nehéz nyelvvel – a némettel, magyarral, franciával – kezdtem.”
 
A korai (iskoláskor előtti) angolnyelv tanulás ellen szól szerintem az is, hogy az angol olyan nyelv, amelyben a szavak hangzása és írásmódja nagyon eltér egymástól. (Mindannyian láttunk már olyan jelenetet amerikai filmben, amikor a szülők nem szeretnék, hogy a gyerekeik értsék, miről beszélnek, ezért lebetűzik a szavakat, ugye?) Aki kisgyermekkorában tanul meg angolul, annak lényegében újból kell kezdenie a tanulást, amikor elkezd írni-olvasni...
 
E sorok írója angolul  többé-kevésbé tud.
Dolgoztam fordítóként néhány évig, amerikai filmeket fordítottam. Képes vagyok szakcikkeket is olvasni angolul, baráti társalgásban részt venni - de németül sokkal jobban tudok. Nyugodtan vádolhatnak elfogultsággal a Kedves Olvasók, vállalom, igen, elfogult vagyok a német nyelvvel szemben! Németül gyerekkorom óta tanulok, a Grimm-meséket szeretem, ha valaki a németeket bántja, azt személyes sértésnek veszem... Éppen ezért, a német nyelvhez gyerekkorom óta fűződő érzelmeim miatt van létjogosulsága annak, hogy megoszthassam mindezt a gyerekeimmel: mert van mit megosztanom. A német nyelv az enyém, ha nem is annyira, mint a magyar. Nem érdekel, ha kinevetnek, bevallom: amikor Arnold Schwarzeneggert németül hallottam beszélni a német tévében, ahogy a Kaliforniában berendezett osztrák szobáját mutatta be – melegséget éreztem a szívem körül: íme, ez a celluloid-robot-figura mégiscsak hús-vér ember, aki a mesebeli Hollywoodból hazavágyik, ide, közénk, rántott húst enni hímzett terítővel borított, fából készült míves étkezőasztalnál...
 
Felhasznált irodalom:
 
  • Lomb Kató: Bábeli harmónia, Gondolat, 1988

 

2 komment

Címkék: német nyelv az ellen idegen németül nyelvtanulás beszélgetéssel mi legyen első korai angoltanulás először nyelv : gyerekkorban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanulaskisgyermekkorban.blog.hu/api/trackback/id/tr361604078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2009.12.30. 00:50:10

Ne add fel, előbb-utóbb rajtam kívül más is rendszeresen hozzá fog szólni a blogodhoz ;)

6-7 éves voltam, amikor a könyvtárból rendszeresen kikölcsönöztem egy gyerekeknek szóló német nyelvkönyvet és tanár nélkül, csak a magam szórakoztatása kedvéért "tanultam" a nyelvet. Annak ellenére, hogy a szüleim semmilyen nyelvet nem beszélnek. Az egyik karácsonyra meg is kaptam a nyelvkönyv első két kötetét :) Én az orosznak is örültem, hogy tanulhattam (szerintem klassz nyelv), de tinédzserként már az angol volt minden vágyam, felismerve, mennyire nélkülözhetetlen.
A nyelvtanulási vágy folyamatosan bennem van. Szeretnék jobban elmélyülni a görögben, amit rövid ideig tanultam, illetve végre olaszul is megtanulni.
Sajnos a német tudásom már eléggé megfakult, de hiszem, hogy a nyelv ott él bennem az agyam egyik eldugott sarkában, épp csak elő kell húzni.

kindergarten · http://nyelvtanulaskisgyermekkorban.blog.hu 2009.12.30. 20:21:59

@AlexaKen: Mindig örültem, amikor hozzászóltál a témákhoz, sőt, még ötletet is adtál, mivel lenne érdemes foglalkozni.
Ezután az új blogban, a gyereknemet.blog.hu -n folytatom.
Szívesen látnálak ott is néha-néha, biztos ott is lesznek más nyelveknél is felmerülő problémák...

Bis dann, :)
Anett